giorgos mouloudakis athenaeum conservatoire

Συναντήσεις με τον Γιώργο Μουλουδάκη

στο Athenaeum Ωδείο
Δάσκαλοι, διαφθορείς και άγιοι
μια καθημερινότητα

Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Απριλίου, 11:00-17:00
Ωδείο Athenaeum, Κορινθίας 6, Αμπελόκηποι

Ο Γιώργος Μουλουδάκης καλεί παλαιούς και νέους φίλους των σεμιναρίων του στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου, στο Athenaeum, Κορινθίας 6, στους Αμπελόκηπους.

Στη συνάντηση μπορούν να συμμετάσχουν σπουδαστές, δάσκαλοι και επαγγελματίες του ευρύτερου μουσικού χώρου, καθώς και άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον καίριο τρόπο που η τέχνη διεισδύει στην καθημερινότητα και την εξαγνίζει.

Η ως εδώ μέθοδος υπήρξε η σε κοινή θέα τοποθέτηση προ-διαμορφωμένων αρχών, με βάση τις οποίες στη συνέχεια δοκιμάζονταν τα έργα μας, ενώ παράλληλα εξετάζονταν μέσα απ’ το δικό τους διαυγές πρίσμα οι “μουσικές αμαρτίες” της καθημερινότητας.

Αυτή τη χρονιά θα αντιστρέψουμε τον τρόπο: Περπατώντας σε ένα διαδραστικό πλαίσιο, θα ξεκινήσουμε από τις εκτελέσεις. Η ομάδα θα προτείνει τρόπους σχολιασμού και εμβάθυνσης στις ειδικές ανάγκες κάθε εκτέλεσης. Εδώ, κάθε μέλος του σεμιναρίου θα θεωρείται αυτοδικαίως ώριμο και ενεργά συμμετέχον. Έτσι, τα σχόλια τοποθετούνται συλλογικά και ανεξαρτήτως της εμπειρίας των συμμετεχόντων. Οι πιο έμπειροι ενδεχομένως θα διατηρήσουν το δικαίωμα ενός βέτο σε δύσκολες αποφάσεις.

Ο τρόπος αυτός φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει την κίνηση μιας αέναης σπείρας δυνατοτήτων/επιπέδων “ανάγνωσης” της μουσικής, απ’ την οποία σπείρα ο καθένας θα κρατήσει το κομμάτι που τον συγ-κινεί και τον ενεργοποιεί στον νυν χρόνο του. Η μέθοδος αυτή, επιπροσθέτως, προφυλάσσει τις συναντήσεις απ’ τις πιθανές αγκυλώσεις του ίδιου του πλούσιου παρελθόντος του σεμιναρίου, και μας επαναφέρει στη σοφή εκείνη διατύπωση πως η ζωή δεν είναι μια πρόβα για ένα ευτυχές μέλλον που εξακολουθητικά αναβάλλεται, αλλά ένα ζωντανό, ρευστό και διαρκώς μετακινούμενο στοιχείο που αρχίζει και τελειώνει κάθε δευτερόλεπτο, έτσι όπως οι πατέρες άλλων εποχών αναγνώριζαν και βίωναν με την πιο βαθιά ασκητική τους στάση.

Οι παλαιότεροι μπορούν να έλξουν στοιχεία απ’ την ήδη πλούσια βιβλιοθήκη του σεμιναρίου, όσο και απ’ την προσωπική τους βιβλιοθήκη εμπειριών, προκειμένου να σχολιάσουν την κάθε εκτέλεση. Με αυτόν τον τρόπο ο κυματισμός των θεμάτων θα παραμείνει απρόβλεπτος, όσο και το βάθος που κάθε φορά η ομάδα θα προχωρά, ανάλογα με το έργο και με την παλαιότητα του εκτελεστή, καθώς δεν μπορείς να πετάξεις έναν άπειρο δύτη σε άγνωστο βυθό, όσο και να ζητήσεις από έναν έμπειρο δύτη να παραμένει άσκοπα στην επιφάνεια. Αυτός ο κυματισμός θα αποκαλύψει πιθανά την λυτρωτική ταύτιση βυθού και επιφάνειας μέσα στη μουσική πράξη, την ταύτιση μορφής και περιεχομένου (ταύτιση που είναι ένα ξεχασμένο ζητούμενο μες στην επιμένουσα ρηχότητα των ημερών), και να φωτίσει στο κέντρο της σκηνής τον μασκαρεμένο σκελετό μιας πιθανά ήδη γενικευμένης αρρώστιας, που μπορούμε να την πούμε σύγχρονο τρόπο ζωής.

Στο ενδιάμεσο των μουσικών πράξεων θα γίνεται σύντομη αναφορά στα θεωρητικά θέματα που με αφορμή την εκτέλεση θα μας απασχολούν.

Σκοπός του σεμιναρίου παραμένει η διερεύνηση των εργαλείων προσωπικής ανάγνωσης του κόσμου μας, τα οποία παραμένουν ταυτοχρόνως εργαλεία ανάγνωσης των έργων που παρουσιάζουμε.

Κάθε παρευρισκόμενος θεωρείται ενεργό μέλος, αφού συμμετέχει στην επιλογή των θεμάτων που θα εγκαινιαστούν όσο και στον τρόπο που αυτά θα ελιχθούν ανάμεσα στις εκτελέσεις αναδεικνύοντας το κάθε φορά χρήσιμο. Οι εκτελεστές παρουσιάζουν τα έργα τους στο πλαίσιο του σεμιναρίου και στη συνέχεια μετατρέπονται καθ’ όλη τη διάρκειά του σε δασκάλους.

Μέσα απ’ τη διαδικασία αναδεικνύεται μια διαφορετική στρατηγική για την κάθε εκτέλεση, που εν συνεχεία εμπλουτίζει το οπλοστάσιο του ώριμου μουσικού, τη δεξαμενή των μέσων με τα οποία κοινωνεί τον υποφωτισμένο -κυρίως- εαυτό του. Πέραν των εκτελέσεων έργων στην κιθάρα, οι συμμετέχοντες καλούνται να καταθέσουν την ποιητική τους αποσκευή με όποιον τρόπο οι ίδιοι κρίνουν προσοδοφόρο.

Λεπτομέρειες για την συμμετοχή θα βρείτε στην γραμματεία του Athenaeum, στο τηλέφωνο 210-7794210. Για τους νέους, πληροφορίες για την πρώτη περίοδο των σεμιναρίων υπάρχουν στον ιστότοπο https://yorgosmouloudakis.wordpress.com στην καρτέλα ΚΑΤΑΔΥΣΗ/ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ.

Για την λειτουργικότητα του συνόλου, οι συμμετέχοντες πρέπει να ειδοποιήσουν για την παρουσία τους έως και δέκα ημέρες πριν απ’ την έναρξη (ως την 11 η Απριλίου) στην παρακάτω ηλεκτρονική φόρμα:

ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

 

Όσοι απ’ αυτούς παρουσιάσουν έργο ή μέρος έργου, πρέπει να το δηλώσουν λεπτομερώς στην παραπάνω φόρμα.

Στιγμιότυπα παλαιότερων συναντήσεων βρίσκονται επίσης στην ομάδα:
https://www.facebook.com/groups/athenaeum.guitar/

Το ραντεβού είναι για το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου, στις 10:30. Η διάρκεια του σεμιναρίου για κάθε μέρα είναι 11:00-17:00. Προτείνεται οι συμμετέχοντες να είναι διαθέσιμοι καθ’ όλη την διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου.

 

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Ενεργά Συμμετέχοντες : 80 € για την παρακολούθηση του σεμιναρίου και δύο ανοιχτά μαθήματα κατά τη διάρκειά του.
Ακροατές: 35 για το πλήρες σεμινάριο ή 20 ευρώ για κάθε ημέρα.

Για τους σπουδαστές του ωδείου και για τους παλαιούς συμμετέχοντες του σεμιναρίου, προβλέπονται εκπτώσεις, που ανακοινώνονται απ’ την γραμματεία.

(Οι εκτελεστές πρέπει να ολοκληρώσουν την αίτηση συμμετοχής τους έως και δύο εβδομάδες πριν την έναρξη, αποστέλλοντας παράλληλα στο μειλ του ωδείου αντίγραφο του έργου που θα παρουσιάσουν.)

για τον Γιώργο Μουλουδάκη

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial