Παραδοσιακό Τραγούδι

Ο Νικόλας Ψαρράς είναι τραγουδιστής και μουσικός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο παραδοσιακό και το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας και ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με τη μουσική, σπουδάζοντας αρμόνιο και τα θεωρητικά (υποτροφία) στο Δημοτικό Ωδείο Αταλάντης. Ακολουθούν σπουδές Θεωρίας, Αρμονίας και Ιστορίας της Μουσικής στο Εθνικό Ωδείο. Έχει σπουδές Κλασσικού και Σύγχρονου Τραγουδιού με καθηγητή τον Πάνο Δήμα και είναι απόφοιτος του Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος Διδασκαλίας Τραγουδιού του Εθνικού Ωδείου. Παράλληλα με τις δυτικές μουσικές σπουδές, εμβαθύνει στους Ελληνικούς Παραδοσιακούς Δρόμους και τα Μακάμ συμμετέχοντας σε 2 κύκλους σεμιναρίων «Παραδοσιακοί Δρόμοι και τα Μακάμ» με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο (Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Φοίβος Ανωγειανάκης) καθώς και σε άλλους 2 κύκλους σεμιναρίων «Ρεμπέτικο Ρεπερτόριο και Θεωρία» με τον Ευγένιο Βούλγαρη (Λαβύρινθος). Επίσης διδάσκεται Βυζαντινό Ρεπερτόριο (14μΧ έως σήμερα) με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο (Λαβύρινθος) και συμμετέχει στο σεμινάριο παραδοσιακής μουσικής «Πεντάσημοι Τρόποι στην Ελληνική Φωνητική Μουσική» με την Αυγερινή Γάτση. Παρακολουθεί μαθήματα Ηπειρώτικης Ερμηνείας με τον Βασίλη Κώστα καθώς και μαθήματα τραγουδοποιίας με τον Δημήτρη Σίντο και τον Δημήτρη Μπάκουλη.

Εκτός από τη πολυετή ενασχόλησή του με το τραγούδι, είναι ενεργός Μουσικός παίζοντας πληθώρα μουσικών οργάνων όπως Στεριανό Λαούτο (μαθητής των Βασίλη Κώστα και Δημήτρη Σίντου), Δημοτικό Κλαρίνο (μαθητής του Αλέξανδρου Αρκαδόπουλου), Ηλεκτρικό Μπάσο (μαθητής του Γιώργου Ζηκογιάννη), Λαϊκή Κιθάρα (μαθητής του Δημήτρη Μπάκουλη) καθώς και Κοντραμπάσο, Πιάνο, Τρίχορδο Μπουζούκι και Κρουστά ως αυτοδίδακτος. Συμμετέχει σε σεμινάρια παραδοσιακών οργάνων όπως Τρίχορδο Μπουζούκι με τον Φώτη Βεργόπουλο (Λαβύρινθος), Στεριανό Λαούτο με τον Βασίλη Κώστα (2 κύκλοι – Λαβύρινθος), Ρεμπέτικη κιθάρα με την Θεοδώρα Αθανασίου (Λαβύρινθος). Επίσης παρακολουθεί σεμινάρια ηχοληψίας με τον Δημήτρη Σίντο καθώς και τα σεμινάρια Home Recording and Production for Acoustic Instruments με τον EFRÉN LÓPEZ (Λαβύρινθος) και οι Βασικές Αρχές του Sound Engineering με τον Γιάννη Μπαξεβάνη (Λαβύρινθος).

Καλλιτεχνικά δραστηριοποιείται και συμμετέχει ως τραγουδιστής και μουσικός σε πληθώρα μουσικών σχημάτων και συνόλων, με εμφανίσεις και συναυλίες σε μικρούς και μεγάλους συναυλιακούς χώρους (Μέγαρο Μουσικής, Εθνική Λυρική Σκηνή, θέατρο Παλλάς, θέατρο Καλουτά, Λεόντειος, Σταυρός του Νότου, Αρχιτεκτονική κ.α. ) Ως μέλος της τετράφωνης χορωδίας του Συλλόγου Εργαζομένων Τραπέζης της Ελλάδος συμμετέχει σε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το θέατρο Παλλάς κ.α.

Έχει υπάρξει μέλος του Epirus Ensemble, μια σύμπραξης μουσικών από όλο τον κόσμο υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς λαουτίστα Βασίλη Κώστα. Έχει διπλό ρόλο: τραγουδιστής (Ηπειρώτικού και Καμπίσιου) παραδοσιακού τραγουδιού και μουσικός παίζοντας στεριανό λαούτο. Ως τραγουδιστής και λαουτίστας συμμετέχει σε συναυλία με τον Πετρολούκα Χαλκιά, τον Βασίλη Κώστα και το σύνολο Epirus Ensemble στη Μονή Βελλάς του Πωγωνίου Ηπείρου.

Έχει ηχογραφήσει πνευστά και ηλεκτρικό μπάσο σε συνθέσεις του Blues συνθέτη τραγουδιστή και φυσαρμονικίστα Παύλου Καραπιπέρη (Small Blues Trap). Συντηρεί κανάλι στο Youtube όπου διασκευάζει, ενορχηστρώνει και ηχογραφεί τραγούδια από το παραδοσιακό, το ρεμπέτικο και το σύγχρονο έντεχνο-λαϊκό ρεπερτόριο https://www.youtube.com/@NicholasPsarras

Παράλληλα με τις μουσικές του σπουδές και δραστηριότητες είναι πτυχιούχος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην “Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών – BSc” και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις “Ψηφιακές Επικοινωνίες και Δίκτυα – MSc” από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ενώ εξειδικεύεται στα συστήματα Επιχειρηματικής Ευφυίας και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial