Η σοπράνο Λουκία Σπανάκη διδάσκει μονωδία στο Athenaeum ωδείο.

Μεγάλωσε στον Πειραιά. Η επαφή της με τη μουσική ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία σπουδάζοντας πιάνο. Κλασσικό τραγούδι μελέτησε με τη Μαρίνα Κρίλοβιτς στο ωδείο Athenaeum από όπου πήρε και το δίπλωμά της και συνέχισε τις σπουδές της στο Μιλάνο με την M. L. Cioni ως υπότροφος του ιδρύματος ‘Μαρία Κάλλας’. Το ντεμπούτο της έγινε με τη ‘Lucia di Lammermoor’ στο φεστιβάλ ‘’Luglio Trapanese’’ στη Σικελία, το οποίο ακολούθησαν ρόλοι όπως η Violetta στην Traviata, η Βασίλισσα της Νύχτας στον Μαγικό Αυλό, Donna Anna στον Don Giovanniι, Rosalinde στη Νυχτερίδα , Musetta στη Boheme, Madame Herz στον Impressario, σε σημαντικά λυρικά θέατρα της Ευρώπης όπως στο Carlo Felice της Γένοβας, στην Όπερα της Στουτγκάρδης, στην Κρεμόνα, στην Παβία, στο Κόμο, στην Μπρέσια, στο Πεκίνο κ.α.

Έχει κερδίσει πρώτα βραβεία σε διαγωνισμούς, όπως στον Πανελλήνιο διαγωνισμό τραγουδιού “Μαργαρίτα Πέρρα” στη Θεσσαλονίκη, στους διεθνείς διαγωνισμούς ‘Giuseppe di Stefano’ στη Σικελία και AS.LI.CO. στο Μιλάνο για τους ρόλους της Lucia στη Lucia di Lamermmor και της Violetta στην Traviata, κ.α. Έχει τραγουδήσει σε συναυλίες και ρεσιτάλ συμπράττοντας με πολλές ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μαέστρους και σκηνοθέτες. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την ορχήστρα της ΕΡΤ, την Όπερα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, κ.α.

Είναι διπλωματούχος πιάνου του Ωδείου Πειραϊκού Συνδέσμου (τάξη Γ. Μάνεση), έχει μεγάλη εμπειρία στη μουσική δωματίου, στη συνοδεία οργάνων και στην corepetition.. Επίσης έχει πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας από το Εθνικό Ωδείο (τάξη Ν. Ξανθούλη).