H Σοφία Γκελασβίλι Τροΐζου είναι καθηγήτρια πιάνου του Athenaeum Ωδείου.

Γεννημένη στην Γεωργία,  πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου στην ηλικία των πέντε ετών, ενώ ένα χρόνο αργότερα έγινε δεκτή στο μουσικό σχολείο της ίδιας πόλης.

Έδωσε το πρώτο της σόλο ρεσιτάλ μόλις στα επτά, ενώ συνέχισε να εμφανίζεται ως παιδί-θαύμα σε τοπικές συναυλίες με τη Συμφωνική Ορχήστρα Όπερας και Μπαλέτου Balanchivadze, που ίδρυσε ο πατέρας του διάσημου χορογράφου Georges Balanchine.

Συνέχισε τις σπουδές της στο ειδικό κρατικό μουσικό κολλέγιο Paliashvili της Τιφλίδας για ταλαντούχα παιδιά, θητεύοντας κοντά στη διακεκριμένη πιανίστα Nina Mamratze, από το οποίο αποφοίτησε με άριστα, το 1990.

Κατόπιν, έγινε δεκτή στο Conservatoire Sarajishvili, το κρατικό μουσικό πανεπιστήμιο της Τιφλίδας, από το οποίο πήρε το δίπλωμά της (Bachelor και Master) ως πιανίστα με βαθμό άριστα από την τάξη της N.Meskhi.

Η Σοφία Γκελασβίλι Τροΐζου έχει βραβευθεί σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ στη Γεωργία, τη Ρωσία, την Αρμενία και την Ελλάδα, ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα τελειοποίησης διεθνώς καταξιωμένων σολίστ, όπως η Eliso Virsalatze και ο Dmitri Bashkirov.

Το 2002 απέσπασε μεγάλο βραβείο Grand PRIX (Laureat Grand PRIX) στο Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό Πιάνου της Διεθνούς Ένωσης «Τέχνη και εκπαίδευση στον 21ο αιώνα» (‘Art and Education in the XXIst Century’), που διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Διεθνές Φόρουμ «Μουσική Ψυχαγωγία και Παιδαγωγική» (‘Musical Entertainment and Pedagogics’).

Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ και κοντσέρτα σε συνεργασία με τις συμφωνικές ορχήστρες της Γεωργίας και της Αρμενίας. Έχει επίσης συμμετάσχει ως σολίστ αλλά και ως μουσική συνοδός σε ρεσιτάλ και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ασχολείται με τη διδασκαλία του πιάνου, τη μουσική εκγύμναση λυρικών τραγουδιστών και την συνοδεία άλλων μουσικών οργάνων και σχημάτων.

Λαμβάνει μέρος σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις σε πρεσβείες, σε πνευματικά κέντρα, αίθουσες μουσικής κ.ά.

Από το 1998 συνεργάζεται ως πιανίστας-συνοδός τάξεων τραγουδιού και οργάνων μαθητών διαφόρων ελληνικών ωδείων (Ορφείο, Απολλώνιο, Μουσικοί Ορίζοντες, Σχολές Μουσικής των Δήμων Αμαρουσίου και Αργυρουπόλεως κ.λπ.), καθώς συνοδεύει και τους επαγγελματίες τραγουδιστές σε διεθνείς διαγωνισμούς, ρεσιτάλ, συναυλίες και ακροάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και από την ίδια χρονιά ασχολείται με τη διδασκαλία του πιάνου, για όλες τις ηλικίες και για όλα τα επίπεδα.

Έχει συνεργαστεί με την Αλίκη Καγιαλόγλου ως πιανίστα σε συναυλίες στην Ελλάδα και στην Ρουμανία.

Είναι επίσημη πιανίστα του διαγωνισμού τραγουδιού του ‘‘Σωματείου Ηθοποιών Μελοδράματος και Οπερέτας”, Σ.Η.Μ.Ο.

Ασχολείται με τη μουσική προετοιμασία και τη μουσική συνοδεία τραγουδιστών – τραγουδιστριών, συνοδεία οργάνων, παρουσιάσεις κλασικού και ελαφρού προγράμματος σε πνευματικά κέντρα, πρεσβείες και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Κάνει επίσης ενορχηστρώσεις και οργανώνει προγράμματα ελαφρού, έντεχνου και κλασσικού τραγουδιού, αλλά και μουσικά προγράμματα, ελαφριάς, ποικίλης και κλασσικής μουσικής.

Είναι συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ως μουσική εκγυμνάστρια τραγουδιστών για την όπερα Il Barbiere di Siviglia του Rossini (Ε.Σ.Π.Α.), συνεργάτης του Ωδείου ΑΤHENAEUM, στη μουσική προετοιμασία και συνοδεία τραγουδιστών στην τάξη μονωδίας της Ειρήνης Τσιρακίδου.

Έχει αναλάβει τη μουσική προετοιμασία τραγουδιστών για την όπερα των Kurt Weill-Bertolt Brecht “Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα” σε σκηνοθεσία ΙΛΙΑΣ ΚΟΝΤΟΥ στο θέατρο “ΤΡΑΙΝΟ ΤΟΥ ΡΟΥΦ”, ενώ είναι και μέλος της ορχήστρας.

Εργάσθηκε επίσης στα ωδεία ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ, ΑΠΟΛΛΩΝΙΟ και ΝΕΑ ΤΕΧΝΗ.

Δίνει ατομικά ρεσιτάλ σε πνευματικά κέντρα και μουσικές αίθουσες. Το 2002 έδωσε σόλο ρεσιτάλ στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου ”ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ” με έργα Μπαχ, Χάϊντν, Σοπέν, Ντεμπισί, Προκόφιεβ.

Στο πνευματικό κέντρο “ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΥ” Δήμου Π. Ψυχικού, το 2011 παρουσίασε έργα του Φρεντερίκ Σοπέν, αφιερωμένα στην επέτειο των 200 χρόνων από το θάνατό του.

Έχει επίσης εμφανιστεί στη Γαλλική Πρεσβεία, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ταύρου, στο Παλαιό Ταχυδρομείο Πειραιά κ.ά.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε μαθήματα τραγουδιού με τον διακεκριμένο τενόρο της όπερας του Ρίο ντε Τζανέϊρο και διάσημου παιδαγωγού της Βραζιλίας, Σωκράτη Ανδρέου.

Είναι μέλος της χορωδίας της Δ.Ε.Η. ΑΕ., με την οποία έχει εμφανιστεί στην Καστοριά, τη Φλώρινα και τη Λευκάδα, αλλά και σε χορωδιακά φεστιβάλ της Σύρου, της Κεφαλονιάς, της Ρόδου, της Αμάρυνθου, της Αίγινας, της Φιλοθέης κ.ά. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως χορωδός στη συναυλία της διάσημης Γαλλίδας τραγουδίστριας Emma Shapplin στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα, στο Ηρώδειο, σε έργα των Αλφέεβ και Μίκη Θεοδωράκη.

Επιπλέον, το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει έργα Ελλήνων συνθετών, όπως Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, συνθετών οπερέτας (Σακελλαρίδης, Κωνσταντινίδης, Χατζηαποστόλου κ.λπ.), καθώς και έργα της πιανιστικής φιλολογίας από την εποχή του μπαρόκ έως και σήμερα.